21 Ιουν 2007

Συνέντευξη του π. Αβέρκιου στην Espresso


Ερωτήσεις της Χαράς Αναστασάκη


Ισχύει ότι είστε ο Φ.Γ. ο οποίος ξεκίνησε σε ηλικία 24 ετών από νησί και έφτασε στο Βόλο όπου χειροτονηθήκατε διάκος από τον τότε μητροπολίτη Δημητριάδος Χριστόδουλο;


Αν είμαι πραγματικά ο Φ.Γ. δεν θα το αποκάλυπτα βέβαια.
Αν πάλι δεν είμαι, γιατί να ενθαρρύνω όσους ψάχνουν να στρέψουν την έρευνα προς την κατεύθυνση μου;
Το θέμα της ταυτότητας μου θα μείνει άλυτο, όσο μπορέσω να το κρατήσω έτσι.


Θα θέλατε να μας παραθέσετε τις όποιες απόψεις σας για την ομοφυλοφιλία αλλά και το πως έχετε φανταστεί την "ιδιαιτερότητα" αυτή (αν μπορεί να χαρακτηριστεί έτσι) εντός των κύκλων της εκκλησίας;


Θεωρώ την ομοφυλοφιλία στον Κλήρο ως δεδομένη. Πάντοτε είχαμε ομοφυλόφιλους κληρικούς και πάντα θάχουμε. Το θέμα γεννιέται από τη στιγμή που οι χαμηλόβαθμοι ομοφυλόφιλοι κληρικοί υφίστανται διακρίσεις κοινωνικής και εκκλησιαστικής φύσης αφού η επίσημη Εκκλησία, δηλ. η εκκλησιαστική ηγεσία (που στο μεγαλύτερο μέρος της αποτελείται από ομοφυλόφιλους, φθασμένους όμως) δεν τολμά από εμφανή σκοπιμότητα να αντιμετωπίσει το θέμα με αρχηγικό σθένος. Να αναγνωρίσει την ύπαρξη του προβλήματος και να ξεκαθαρίσει αν η ομοφυλοφιλία αποτελεί σήμερα κώλυμα για ένα κληρικό ή όχι. Καταλαβαίνω τη δυσκολία μιας τέτοιας προσπάθειας απομέρους της ηγεσίας. Από την άλλη πλευρά όμως έως πότε θα συνεχίζεται αυτή η υποκριτική συμπεριφορά δεδομένου ότι όλοι οι κληρικοί, επίσκοποι και μη, κηρύττουμε την ανηθικότητα της υποκρισίας; Μέχρι πότε θα κρύβονται οι ομοφυλόφλοι κληρικοί, υψηλόβαθμοι ή χαμηλόβαθμοι; Δεν είναι καλλίτερα να ετοιμάσουμε το λαό της Εκκλησίας να συμβιβαστεί με το γεγονός αυτό, όπως με κατανόηση και συμπάθεια το δέχθηκαν ήδη οι Αγγλικανοί και σχεδόν όλοι οι Προτεστάντες; Και το θέμα έληξε εκεί. Ούτε άδειασαν οι ναοί τους ούτε μειώθηκε ο αριθμός των πιστών τους.


Τι υποδοχή έχει το blog σας από συναδέλφους σας


Η δημιουργία του μπλογκ είχε θετικότατη υποδοχή μεταξύ αδελφοποιημένων κληρικών, ακόμη και μεταξύ ομοφυλόφιλων λαϊκών στελεχών της Εκκλησίας. Δεν έχω παράπονο. Ανοίξαμε μια συζήτηση κι ας μην είναι ακόμη απόλυτα ικανοποιητική. Είμαστε στην αρχή άλλωστε.


Έχετε δεχτεί πόλεμο από τα ανώτερα κλιμάκια της εκκλησίας και με ποιους τρόπους έχετε πολεμηθεί;


Προσπαθούν ορισμένα άτομα που είναι μάλλον βαλτοί από τα ανώτερα κλιμάκια της Εκκλησίας, να επηρεάσουν το διάλογο αλλά δεν φαίνεται νάχουν μεγάλη επιτυχία. Γνωρίζω πάντως ότι έχουν βάλει λυτούς και δεμένους να ανακαλύψουν τον π. Αβέρκη, αλλά πάλι χωρίς επιτυχία. Ας ελπίσουμε ότι δε θα μπορέσουν να μας αναχαιτίσουν.


Πιστεύετε ότι οι αποκαλύψεις που κάνετε αν και συνήθως ανώνυμες "κλυδωνίζουν" μεγάλα στελέχη της εκκλησίας;


Στο μπλογκ γίνεται προσπάθεια να συζητήσουμε πολιτισμένα το θέμα της ομοφυλοφιλίας στον Κλήρο. Οταν άλλοι χριστιανοί τόχουν λύσει ήδη το πρόβλημα, εμείς να μην έχουμε το δικαίωμα ούτε συζήτηση να κάνουμε; Βέβαια, κάθε τόσο ξεπετιέται κάποιος και αποκαλύπτει πειστικά ορισμένες πτυχές της βιοτής κάποιου ανώτερου εκκλησιαστικού στελέχους. Δεν το θέλω αυτό αλλά είναι, φαίνεται, αναπόφευκτο όταν συζητάς το καυτό θέμα της ομοφυλοφιλίας. Ωστόσο απ'όσα διαπιστωσα μέχρι στιγμής, εκείνο που ενοχλεί τους συζητητές του μπλογκ δεν είναι τόσο η ομοφυλοφιλία ενός κληρικού όσο η υποκρισία του.


Αν γινόσασταν αρχιεπίσκοπος κάποια στιγμή στο μέλλον τι θα αλλάζατε στο πως χειρίζεται η εκκλησία τους ομοφυλόφιλους;


Με τις ιδέες που έχω δεν πρόκειται ποτέ να γίνω αρχιεπίσκοπος ή πατριάρχης. Εκεί ψηλά φθάνουν άνθρωποι που δεν υποστηρίζουν καμια ιδέα και που έμαθαν να κολυμπούν μέσα σε ωκεανό ιδεών χωρίς ν'αφήνουν καμιά ιδέα να τους βουλιάξει. Ωστόσο έχω την άποψη ότι ένας αρχιεπίσκοπος ή πατριάρχης πρέπει να προσπαθήσει να συλλάβει τη σοβαρότητα και το μέγεθος του προβλήματος της ομοφυλοφιλίας στον Κλήρο σήμερα και να αναγνωρίσει την ανάγκη ότι κάτι πρέπει να γίνει.


Από την εμπειρία σας αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα τι επικρατεί στο ζήτημα των ομοφυλόφιλων ιερέων;


Οι ομοφυλόφιλοι κληρικοί στην Ελλάδα ζουν μια αφόρητη καταπίεση ψυχολογική και κοινωνική. Αν φανερώσουν τη σαρκική τους τάση ή προτίμηση είναι βέβαιο πως θα έχουν να αντιμετωπίσουν μια γενική κατακραυγή, των ενοριτών τους, της κοινωνίας και του εκκλησιαστικού κατεστημένου. Δεν έχουν μέλλον ως ομοφυλόφιλοι κληρικοί. Γιαυτό υποκρίνονται και η υποκρισία είναι γι αυτούς υπολογίσιμη καταπίεση. Είμαι ενήμερος για τους κρυφούς πόθους τους να δούν το θέμα να προωθείται στα ανώτερα κλιμάκια. Ωστόσο, δεν έχουμε ακόμη ενδείξεις κάποιου σοβαρού ενδιαφέροντος απομέρους τους.


Ισχύει ότι είχατε αναζητήσει ερωτικούς συντρόφους μέσω του gaydar;


Δεν πιστεύω στις απρόσωπες γνωριμίες των διάφορων διαδικτυακών Gaydar, ούτε τις συνιστώ σε άλλους.


Έχετε εμπειρία από το εξωτερικό και το τι ισχύει εκεί με τους ομοφυλόφιλους στον κλήρο;


Γνωρίζω ορισμένα στοιχεία περί ομοφυλοφιλίας στον Κλήρο του εξωτερικού. Μερικά γράφονται και στο μπλογκ. Και εκεί, στο εξωτερικό, φαίνεται να έχουν οι ομοφυλόφιλοι κληρικοί να αντιμετωπίσουν τις ίδιες δυσκολίες και την ίδια στάση από την εκκλησιαστική ηγεσία. Βέβαια, στο εξωτερικό παρατηρούμε και το φαινόμενο πολλών εγγάμων κληρικών που εκδηλώνουν και αναπτύσσουν ετεροφυλοφιλικές και ομοφυλοφιλικές δραστηριότητες συγχρόνως. Θάλεγα, ένα αρκετά σοβαρό ποσοστό των κληρικών στην Αμερική. Δεν αναφέρουμε στους παιδεραστές κληρικούς που κι αυτοί εμφανίζουν ένα ισχυρό ποσοστό στην ίδια χώρα. Είναι φαινόμενα που η Εκκλησία πρέπει να τα λάβει υπόψη, να καταδικάσει τον παιδεραστή και να εξετάσει το πρόβλημα του ομοφυλόφιλου. Δεν οδηγεί πουθενά να κρυβόμαστε συνεχώς πίσω απ'το δάκτυλο μας.


Τι θα συμβουλεύατε τα νέα παιδιά που καταπνίγουν το πάθος τους για το ίδιο φύλο εξαιτίας της κατακραυγής από την οποία αυτό συνήθως συνοδεύεται;


Στα νέα παιδιά που, όπως λέτε, "καταπνίγουν το πάθος τους για το ίδιο φύλο εξαιτίας της κατακραυγής από την οποία αυτό συνήθως συνοδεύεται", θάλεγα να κάνουν υπομονή. Τώρα άρχισε ο αγώνας: να οδηγήσουμε την εκκλησιαστική ηγεσία να ασχοληθεί με το θέμα μας. Θάναι δύσκολος ο αγώνας. Πολλά τα εμπόδια. Ωστόσο και άλλοι χριστιανοί πέρασαν απ το ίδιο το σκοτεινό τουνέλι για να βρεθούν μια μέρα μπροστά στο άπλετο φως του ήλιου.


Αληθεύει ότι η Αρχιεπισκοπή σας "απέλυσε" όταν πληροφορήθηκε πως ντυνόσασταν κάσουαλ και επισκεπτόσασταν γκέι στέκια;
Θεωρείτε αυστηρή την απόφαση αυτή;


Αν η Αρχιεπισκοπή απέλυσε κάποιο κληρικό επειδή ντυνόταν "κάσουαλ" και επειδή επισκεπτόταν απλώς γκέι στέκια, θεωρώ την απόφαση όχι μόνο αυστηρή αλλά και αντικανονική και τελείως αβάσιμη. Οι κληρικοί που στο εξωτερικό ντύνονται κάσουαλ, γιατί δεν απολύονται; Και πώς καταδίκαζεται ένας κληρικός (που μπορεί και να μην είναι γκέι) επειδή επισκέφθηκε ένα στέκι γκέι για κάποιο λόγο άγνωστο σε μας;


Ποια η γνώμη σας για τον σημερινό αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο; Τι γνώμη έχετε σχηματίσει από τη γνωριμία σας μαζί του;


Τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο τον θεωρώ κληρικό προικισμένο με πολλές ικανότητες. Εύχομαι να βρει το χρόνο να ασχοληθεί με το πρόβλημα της ομοφυλοφιλίας στον Κλήρο και να το δει στην πραγματική του διάσταση. Θα προσφέρει έστι μεγάλη υπηρεσία στην Εκκλησία.


(Η παραπάνω συνέντευξη δόθηκε στην κ. Χαρά Αναστασάκη που τη χρησιμοποίησε για δημοσιευμά της στην εφημερίδα Espresso. Το δημοσιεύμα δεν το είδα ο ίδιος).

40 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αριστη κι ετούτη η συνέντευξη, π. Αβέρκιε. Το μήνυμα σας είναι σαφές καί εύληπτο. Εύχομαι διαρκή επιτυχία

Unknown είπε...

Δε τρώγεται αυτή η υποκρίτρια η Μπάρθα. Η υποκρισία της δεν έχει όριο. Αυτή δεν έφερε το Χριστόδουλο σ' αυτά τα χάλια; Τώρα τρέχει, ανησυχεί δήθεν για την υγεία του "αρχιεπίσκοπου Αθηνών" και τον επισκέφτεται στο νοσοκομείο για "ψυχική συμπαράσταση". Αν αυτή δεν είναι υποκρισία, τί είναι; Φτού σου ρε βρωμοΜπάρθα, πούλα τα κροκοδείλια δάκρυα σου κάπου αλλού. Ασε που σούδοσε και ευκαιρία να βγεις απ'τη μαύρη αφάνεια σου και να κάνεις το κομάτι σου μπαίνοντας σόλες τις τηλεοπτικές ειδήσεις μας. Φτού σου Μπάρθα, αρχι-υποκρίτρια!

Ανώνυμος είπε...

Ήθελα να ήξερα εσείς οι αδελφο-κληρικοί ποιον από τους διαδόχους θα θέλατε για αρχιεπίσκοπο...

Ανώνυμος είπε...

σιγα το νεο τωρα. ολοι ξερουμε οτι ολοι οι τραγοπαποι ειναι αδελφαρες ,ομοφυλοφιλοι και ταυτοχρονα ομοφοβικοι .

μονο ενας ανωμαλος θα επελεγε να ζησει μακρια παο τις γυναικες ,
μοναχα λυπαμε τις θεουσες που στελνουν τα παιδια τους κατηχητικο .θα γινονται σοδομα και γομορα εκει

Ανώνυμος είπε...

ο χριστοδουλος αρρωστησε λογω του γεγονοτος οτι ηταν ομοφυλοφιλος και εκανε πρωκτικο σεξ .ετσι επαθε ηπατιτιτιδα .
ολοι οι τραγοπαποι ειναι γκει και πουστρακια

Ανώνυμος είπε...

Για σιγά ρε παιδιά, εγώ είμαι αναρχικός και άθεος και θα μου φαίνονταν τελείως παράλογο να ζητήσω να με δεχθούν στους κόλπους της εκκλησίας όσο διατηρώ αυτές τις ιδιότητες. Από τη στιγμή που επιλέγεις να μπεις εκει μέσα οφείλεις να αποδεχτείς ότι υπάρχει θεός, υπάρχει ηθικός κώδικας απευθείας δοσμένος από το θεό και αυτός ο κώδικας θα καθορίσει την αιωνιότητά σου. Άμα δεν σου αρέσει σήκω φύγε και φτιάξε το δικό σου μαγαζί με το δικό σου ηθικό κώδικα. Το ότι ο καθένας πρέπει να εισπράτει τα μεγιστα των απολαύσεων από το σώμα του, το ότι η εκκλησία ήταν από την ίδρυσή της ένας υποκριτικός μηχανισμός εξουσίας και εκμετάλλευσης της ανθρώπινης μεταφυσικής αγωνίας, το ότι το σκυλολόι με τα ράσα πρέπει μια μέρα να στολίσει τα χριστουγενιάτικα δέντρα, αυτές είναι οι απόψεις μου αλλά εγώ δεν είμαι ούτε χριστιανός ούτε ορθόδοξος. Και μου φαίνεται άσχημο αβέρκιε να θες να κρατήσεις και τα οφέλη του ράσου και να κάνεις το κέφι σου. Και οι gay ιερείς δεν είναι απλά υποκριτές. Βασικά είναι προδότες της πίστης τους. Οδρόμος της άρνησης είναι ανοιχτός μόνο που αβέρκιε έχει κόστος...

Ανώνυμος είπε...

Αφού π. Αβέρκιε δείχνεις τόσο προοδευτικός στο θέμα της σεξουαλικότητας, είσαι το ίδιο προοδευτικός και το θέμα του χωρισμού εκκλησίας - πολιτείας;

Αλήθεια, αν κάποτε γίνει αυτός ο χωρισμός, που εγώ προσωπικά εύχομαι να γίνει όσο το συντομότερο, θα παραμείνεις να αγωνίζεσαι άμισθος μέσα στην εκκλησία, ή θα τα πετάξεις να ξεσαλώσεις με την ησυχία σου;

Έχεις χρόνο να απαντάς, ή είσαι απασχολημένος να δίνεις συνεντεύξεις σε φυλλάδες;

Ακάκιος

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΙ Ο ΠΑΤΕΡ ΑΜΒΕΡΚΙΟΣ ΥΠΟΚΡΙΤΗΣ ΕΙΝΑΙ .ΤΟ ΠΡΩΙ ΚΑΝΕΙ ΤΡΙΣΑΓΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΞΕΣΑΛΩΝΕΙ ΣΤΑ ΓΚΕΙ ΜΠΑΡ .

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΚΛΗΣΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΟΙ,ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ,ΣΚΟΤΑΔΙΣΤΕΣ,ΦΙΛΑΡΓΥΡΟΙ ΚΑΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ .

ΑΜΑ ΚΑΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΗΤΑΝ ΚΑΝ ΣΤΗΝ ΕΚΛΗΣΣΙΑ.
Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΚΛΗΣΣΙΑΣ ΚΑΙ ΟΤΙ ΠΡΕΣΒΕΥΕΙ ΕΙΝΑΙ ΒΑΘΙΑ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΑ ΕΚ ΦΥΣΕΩΣ

Ανώνυμος είπε...

«Στο ΚΑΡΦΙ»:

«…Κάποιοι συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου αντέδρασαν πικρόχολα, ενοχλημένοι από την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. «Ήρθε να δει πότε θα τελειώσει ο Χριστόδουλος», είπε ένας εξ αυτών σε στενό κύκλο, χωρίς να ενδιαφερθεί για τυχόν διαρροή προς τα έξω…».

«…Μια σαφέστατη ένδειξη για την κρισιμότητα της κατάστασης είναι ο άγριος πόλεμος που έχει ξεσπάσει στο περιβάλλον του. Επτά πρόσωπα, που αποτελούν τον πυρήνα των συνεργατών του, συγκρούονται, καβγαδίζουν, στήνουν ίντριγκες και αναζητούν συμμαχίες, δείχνοντας να πιστεύουν ότι η ώρα της διαδοχής δεν μπορεί να είναι πολύ μακρινή. Δρώντας πιο πολύ σαν καριερίστες και λιγότερο σαν άνθρωποι με πνευματικές αρετές και ηθικές αναστολές, προσπαθούν να εξασφαλίσουν τις καλύτερες συνθήκες για τη δική τους επόμενη ημέρα.».

«…Το χαρακτηριστικότερο στιγμιότυπο της εβδομάδας ήταν ένας πρωτοφανής καβγάς, μεταξύ του μητροπολίτη Βρεσθένης Θεόκλητου και του πρωτοσύγκελου της Αρχιεπισκοπής Θωμά Συνοδινού. Αφορμή της σύγκρουσης ήταν τα κλειδιά του σπιτιού του αρχιεπισκόπου. Ο Θεόκλητος ζήτησε με ιδιαίτερη επιμονή από το στενότερο συνεργάτη του αρχιεπισκόπου να του δώσει τα κλειδιά της μονοκατοικίας του Παλαιού Ψυχικού. Δεν μπόρεσε, όμως, να εξηγήσει επαρκώς το λόγο για τον οποίο ήθελε να πάει εκεί και τι σκόπευε να κάνει. Στο σπίτι φυλάσσονται με ευλάβεια σημαντικά έγγραφα και προσωπικά αντικείμενα του αρχιεπισκόπου, όπως και κειμήλια ιδιαίτερης αξίας. Ο Θ. Συνοδινός αρνήθηκε κατηγορηματικά να δώσει τα κλειδιά και οι φωνές των δύο ιερωμένων ακούστηκαν σε μεγάλη ακτίνα γύρω από το δωμάτιο του Αρεταίειου, όπου καβγάδιζαν.».

«…Το περιβάλλον του αρχιεπισκόπου έχει χωριστεί στα δύο, με αφορμή τη σκοπιμότητα του ταξιδιού στην Αμερική. Ο επικοινωνιολόγος Σωτήρης Τζούμας και ο επικεφαλής της ΜΚΟ «Αλληλεγγύη» Δημήτρης Φουρλεμάδης δίνουν μάχη για να πείσουν τους υπολοίπους ότι αυτή θα ήταν η μόνη λύση για το πρόβλημα του αρχιεπισκόπου. Αντίθετα, ο Θεόκλητος, ο Θ. Συνοδινός, ο Επιφάνιος και ο Τιμόθεος Άνθης αντιμάχονται σθεναρά το σενάριο των παντελονάδων. Οι ουδέτεροι της μάχης υποστηρίζουν ότι η συμμαχία των ρασοφόρων, με στόχο να αποτρέψουν το ταξίδι στην Αμερική, οφείλεται στο φόβο τους ότι, αν φύγει στο εξωτερικό ο Χριστόδουλος, χωρίς να τους έχει αποκαταστήσει σε θέσεις της αρεσκείας τους, τότε εκείνοι θα μείνουν εκτεθειμένοι στα νύχια των επίδοξων διαδόχων.».

«…Το αγαπημένο παιδί του αρχιεπισκόπου έχει γίνει τα τελευταία χρόνια το «μαύρο πρόβατο» της Αρχιεπισκοπής. Ο Χριστόδουλος τον αποκατέστησε πρόσφατα δίνοντάς του και πάλι τον τιμητικό τίτλο του μητροπολίτη, σε μία μητρόπολη που δεν υπάρχει! Θεωρείται ο σκληρότερος αντίπαλος του πρωτοσύγκελου Θωμά Συνοδινού και θα ήθελε, πριν συμβεί οτιδήποτε τραγικό, να έχει αποκατασταθεί σε κανονική μητρόπολη, πράγμα που δεν πρόκειται να συμβεί επί διαδόχου του αρχιεπισκόπου.».

«…Μέσα στη σύγκρουση και επειδή τα συμφέροντα είναι πολλά, πλάκωσε και ο Γιώργος Κουρής. Με πρωτοσέλιδο της «Αυριανής», προειδοποιεί τα «παλιόπαιδα» του περιβάλλοντος του αρχιεπισκόπου «να τσακιστούν να φύγουν πριν τους παραλάβει». Στο κείμενο είναι σαφέστατες οι αιχμές για παλιούς ανοικτούς λογαριασμούς και τα υπονοούμενα για αυστηρώς προσωπικά δεδομένα των συνεργατών του Χριστόδουλου, τα «ΑΝΔΡΑγαθήματα», τα οποία ο Κουρής –ως εξαπτέρυγο– απειλεί να κάνει φεϊγβολάν.
Γι’ αυτούς που ξέρουν πρόσωπα και καταστάσεις το δημοσίευμα είναι μόνο η αρχή του άγριου εμφυλίου που θα ξεσπάσει αν ο αρχιεπίσκοπος απόσχει από την άσκηση των καθηκόντων του για πολύ καιρό – πράγμα που θεωρείται ήδη πιθανό. Πολλοί από τους άμεσους συνεργάτες του Χριστόδουλου «υπάρχουν επειδή υπάρχει κι εκείνος», σύμφωνα με τη διατύπωση γνώστη του παρασκηνίου. Είναι απολύτως φυσικό να ανησυχούν για την επόμενη μέρα κυρίως όσοι είναι εκτεθειμένοι με σκάνδαλα ή ατασθαλίες, για τις οποίες θα δεχτούν άγριες επιθέσεις.».

«…Εκκλησιαστικοί κύκλοι προεξοφλούν ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συνεργαστεί με το Φανάρι για διάδοχο κοινής αποδοχής. «Είναι νομοτελειακό. Είναι υποχρεωμένοι να συνεργαστούν και να συναποφασίσουν για τον επόμενο», λέει γνώστης του εκκλησιαστικού θέματος. «Η κυβέρνηση ενδιαφέρεται να γίνει η μετάβαση με τον πιο ομαλό τρόπο και να αποφευχθούν ο θόρυβος και το παρασκήνιο».».

(«στο ΚΑΡΦΙ» Αριθ. Φύλλου 315. Σάββατο, 23 Ιουνίου 2007)

Ανώνυμος είπε...

Οταν τελικά γίνει ο χωρισμός εκκλησίας και πολιτείας δεν θα εξαφανισθεί η εκκλησία ούτε οι κληρικοί της όπως νομίζουν μερικοί αδαείς. Η οικονομική κατάσταση της εκκλησίας και των κληρικών της θάναι πολύ καλύτερη τότε χωρίς κρατική κηδεμονία (γιαυτό και το κράτος δεν επιχειρεί το χωρισμό παρά την πίεση της Ευρωπαικής Κοινότητας). Οταν κάποτε γίνει ο χωρισμός δε θα εκλείψουν δυστυχώς οι διάφοροι επαναστάτες Αβέρκιοι και οι ασελγούντες όμοιοι του. Αυτοί εκεί θα είναι να μας ζαλίζουν με την αδελφοποίηση τους.

Ανώνυμος είπε...

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣ

Κανονικα,ο Αρχιεπισκοπος που ανεχεται την ομοφυλοφιλια εντος της
Εκκλησιας,πρεπει να δαρη δημοσιως και ανηλεως και ακολουθως να τον
ξυρισουν και να τον πεταξουν στην χωματερη να τον φανε τα κορακια!
Αλλα,ο Κυριος που βλεπει μακρυα...τον περιποιηθηκε αναλογως με δυο
καρκινους.Και πολυ καλα του εκανε.Δεν ηρθε σε αυτη την Αρχηγικη θεση για
να συνεχιση την παθητικη αντιμετωπιση ενος ακατανομαστου προβληματος(για
τα δεδομενα της Εκκλησιας) ΑΛΛΑ για να διορθωση και να νοικοκυρεψη.Για να
παρη το μαστιγιο και να δειρη τα καθαρματα που σκανδαλιζουν και
απομακρυνουν απο τον Αγιο Οικο του.
Οσο για σενα,καποτε θα μαθευτη το ονομα σου και τοτε θα σου κοψω τα
αρχιδια και θα σου τα δωσω να τα φας.Δεν φτανει που αμαρτανεις ενωπιον
του Θεου,δεν φτανει που ικανοποιεις τα κιναιδικα γουστα σου κατω απο το
τιμιο και αγιο ρασο(!),ΔΙΑΦΘΕΙΡΕΙΣ ΣΑΝ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΣ την Ελληνικη κοινωνια
με την ορεξη της κωλοτρυπιδας σου!
Αυτο σου διδαξε ο λογος του Θεου;
Εισαι τοσο μπινες που δεν φτανει οτι σου αρεσει να σε γαμανε με το ρασο
ΑΛΛΑ θελεις και απελευθερωση!Θελεις να φωναζης,δημοσιως:ΠΟΝΑΩ ΚΑΙ
Μ'ΑΡΕΣΕΙ! Αυτο συμβαινει οταν εισαι παλιοπουστας και στην ψυχη εκτος του
σωματος.Στην Εκκλησια, ρε μαλακα,μπαινουν για να υπηρετησουν τον Θεο.Οχι
για να ζητανε την δημοσια ικανοποιηση της κωλοτρυπιδας τους.
ΤΙ ΠΟΙΝΗ ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΣΟΥ ΑΞΙΖΕΙ;
Αυτα που σου γραφω,ειναι πολυ χειροτερα απο αυτα που εγραψα για εσενα σε
ενα αλλο καθαρμα που υποστηριζει οτι φθειρει το Εθνος..Τον Παναγιωτη Βηχο
και το Πολιτικο Καφενειο.Μονον που τα σβηνει ακομα και οταν δεν περιεχουν
υβριστικους χαρακτηρισμους.
Εσυ,ομως,μας σκοτωνεις με την γραφιδα σου και με την κωλοτρυπιδα σου οταν
εκ της θεσεως σου ΕΙΣΑΙ ΤΑΓΜΕΝΟΣ ΣΤΗΝ ΑΓΙΟΤΗΤΑ.
Αν θελεις να γαμιεσαι απο το πρωι εως το βραδυ,βγαλε τα ρασα και διαλεξε
αλλο επαγγελμα.
Τα ρασα που φορεις,εχουν ποτιστει με αιμα.Δεν εχεις ΚΑΝΕΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑ να τα
ευτελιζεις και να δινης λαβη για αρνητικα σχολια κατα της Εκκλησιας.Οταν
μαλιστα,σημερα η Εκκλησια δεχεται σκληροτατη επιθεση για τον ρολο της
κατα την Τουρκοκρατια.
Ερχεσαι εσυ να επαυξησης και να δωσης εδαφος να πουν:ΙΔΟΥ! ΟΤΑΝ Η ΕΛΛΑΔΑ
ΣΤΕΝΑΖΕ,Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΨΑΧΝΕ ΓΙΑ ΟΘΩΜΑΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ!!!
Αν θελεις να γαμηθης,μπες σε ενα δωματιο,ξεπατωσου..και βγες
κυριος.Εφ'οσον δεν δινεις δικαιωμα,ας σε κρινει ο Θεος.Απο την στιγμη
ΟΜΩΣ που δημοσιοποιεις οτι γουσταρεις ανδρες ενω εισαι ιερωμενος,το πραμα
διαφερει.
Μην νομιζεις οτι θα μου γλυτωσης επειδη φορεις ρασα.Επειδη τα φορας,θα
φανω δυο φορες πιο σκληρος και ανελεητος.ΠΡΟΣΕΧΕ...

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣ

Ανώνυμος είπε...

Oriste tora mas egines kai firma....Ti allo thes. Alla pos mporeis kai milas esu gia ypokrisia??? Esi eisai o megaliteros upokritis olon giati an den isouna tha ebgaines kai tha eleges eimai aytos kai exo na po ta eksis... Gia mena to provilima omos den eisai esu i o kathena poy mporei na bgainei kai na dilonei eimai o p.Tade i o P.Deina alla aytoi poy se pisteyoun kai profanos den anaferomai stis efimerides aytes fila theloyn na poylisoyn kai plaka kanoyn mazi soy, alla se oloys ekeinous poy theloyn na se pistepsoyn gaiti sto prosopo sou brikan akoma enan exthro tis ekklisias...

Makarioi oi ptoxoi to pneymati...

Ανώνυμος είπε...

Κόβω το κεφάλι μου πως αυτός ο Δικαίος Γρηγόρης που βρίζει παραπάνω, είναι κωλόπου... θεολόγος που ψωνίζεται στα σοκάκια κι ύστερα αυτομαστιγώνεται κάθε βράδυ. Τράβα μπρος Αβέρκιε, η πρωτοπορία πάντα τραβούσε τους κεραυνούς των ηλίθιων και βλαμμένων.

Unknown είπε...

Ρε κύριε Γρηγόριε Δικαίε, τί τα βάζεις με τους μικρούς και κατατρεγμένους, τον π. Αβέρκιο και τους λοιπούς. Θέλεις να κάνεις τον αναμάρτητο και τον παληκαρά; Γιατί δε τα βάζεις με τους μεγάλους και δυνατούς που έχουν το ίδιο κρίμα, το ίδιο "κουσούρι". Δε σε είδα να γράφεις καμια επώνυμη ανοικτή επιστολή στην κακομοίρα την άρρωστη Μπέμπα ή στην ακατανόμαστη υποκρίτρια Μπάρθα που προκαλεί όλο τον απόδημο ελληνισμό με τους έρωτες της και τις χειροτονίες πλειάδας ομοφυλόφιλων μητροπολιτών! Πρόβαλε το στήθος σου σ'αυτές τις κυρίες και άσε ήσυχους τους μικρούς και φτωχούς που δεν πειράζουν κανέναν.

Ανώνυμος είπε...

"Ουδείς άξιος των συνδεδεμένων ταις σαρκικαίς επιθυμίαις
και ηδοναίς προσέρχεσθαι ή προσεγγίζειν ή λειτουργείν σοι,
Βασιλεύ της δόξης. Το γαρ διακονείν σοι μέγα και φοβερόν
και αυταίς ταις επουρανίαις δυνάμεσιν. "

Ανώνυμος είπε...

Πολύ απότομος αυτός ο Γρηγόρης Δικαίος. Ειναι χυδαία αυτά που γράφει. Γιατί πρέπει να βρίζει διαρκώς; Εδώ διάλογο κάνουμε και δε βρίζουμε όταν για κάποιο λόγο κάτι δε το δεχόμασθε. Θέλουμε διάλογο πολιτισμένο και όχι ύβρεις. [Σ.]

Ανώνυμος είπε...

Μ'αρέσει που ο Δικαίος, όπως και όλοι οι κρυφοομοφιλόφιλοι ομοφοβικοί, κάνει πως δεν ξέρει αυτό που όλοι ξέρουν και απαιτεί από τον αρχιεπίσκοπο βρίζοντάς τον κιόλας σαν γριά γυναικούλα, να κυνηγήσει τους ομοφυλόφιλους όχι μόνο στα λόγια. Γίνονται αυτά Δικαίε μου; Ρώτα και τον ψυχίατρό σου.

Ανώνυμος είπε...

π. Αβέρκιε,
Τολμώ να πώ πως με μεγάλη έκπληξη είδα το blog σας έτσι τυχαία. Στην αρχή σκέφτηκα πως θα είστε κάποιος παλαιοημερολογήτης κληρικός αλλά έχω και τις αμφιβολίες μου όχι μόνο αν είστε παλαιοημερολογήτης αλλά και κληρικός.
Ζητώ συγνώμη αν κάνω λάθος π. Αβέρκιε - αν όντως λέγεστε έτσι αλλά θεωρώ υψίστη προσβολή να λέγονται από φερόμενο κληρικό αυτά.
Αλήθεια το Ευαγγέλιο αυτά λέει;
Γνωρίζετε εσείς και μιλάτε για 90 τις εκατό;
Μήπως απλώς θέλετε να πλήξετε την Εκκλησία, η οποία όπως πιθανών ξέρετε δεν πλήττετε από ανθρώπους.
Τολμώ επίσης να σας πώ πως και εγώ ως άτομο της εκκλησίας μπορεί όχι φανατικό αλλά εκκλησιάζομαι συνέχεια, αλλά με σκανδαλίζει αυτή σας η ενέργεια.

Μάνος

Unknown είπε...

Εγινε κάποια ερώτηση πιο πάνω για τους διάδοχους του Χριστόδουλου. Θεωρώ πρόωρη την κουβέντα. Είναι απρέπεια (όπως είπε και ο Χατζηνικολάου) να συζητάμε για διάδοχους άνθρωπου που είναι ακόμη εν ζωή (όποιος και νάναι αυτός και όποια άποψη και νάχουμε γι'αυτόνα). Θάλεγα μάλιστα, όχι μόνο απρέπεια, αλλά και ασέβεια.

Ανώνυμος είπε...

Russian Christians "purge" gay cruise waters

Tue Jun 26, 7:51 PM ET

SUMMARY: Russians including a Duma member sail an icon-bedecked ship down the Moscow River to cleanse waters traveled by a gay cruise the night before.

More than 200 Orthodox and right-wing Russians, including a fiercely anti-gay member of parliament, sailed an icon-bedecked ship down the Moscow River on Sunday to cleanse the waters after a gay cruise took the same route the night before, the Interfax news agency reported.

Participants hired a ship and decorated it with church banners, icons, Russian imperial flags and their motto, "We are Russian, God is with us."

"Our great Orthodox capital is in spiritual vacuum and experiences ideological aggression from the West. So our aim was to demonstrate that the Russian people's spiritual and moral ideals are alive and will be so forever," Yury Ageschev, coordinator of the Union of Orthodox Brotherhoods, told Interfax.

He said one of the action's aims was "to purge the Moskva River after a large group of gays, who hired a similar ship to have a party going the same route last night."

Participants included state Duma member Nikolay Kuryanovich, who in February introduced legislation to recriminalize homosexuality.

Joining him were members of Cossack groups and assorted religious believers. They sung a prayer as they passed the Novospassky Bridge, then listened to a Christian rock band, Interfax said.

Gay rights continue to be a sore point in Russia. This month, anti-gays asked Moscow officials to support their nightly patrols aimed at emptying a park where gay people meet.

On Friday, Russia's Supreme Court upheld earlier court rulings banning last year's Moscow Pride parade, which had been scheduled for May. Gay activists rallied anyway and were pummeled by right-wing protesters and detained by police. (Barbara Wilcox, The Advocate)

Ανώνυμος είπε...

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΣ τελείως ο Γρηγόριος Δικαίος. Θα συμφωνήσω κι εγώ, έχει κάποιο πρόβλημα προσωπικό ο τύπος αυτός, κάποιο κόμπλεξ, κάποιο απωθημένο ίσως. Τί άλλο να αναφέρω; Είναι χριστιανικός τρόπος γραψίματος αυτός; Είναι έκφραση χριστιανικής αγάπης αυτός;

Ανώνυμος είπε...

WONDERFUL! DO YOU SEE JN1034? GREEK TOO. http://jn1034.blogspot.com

THANK YOU BROTHERS

Ανώνυμος είπε...

Αβέρκιε δεν ξέρω κατά πόσον είσαι κληρικός και πως μπορείς να υποστηρίζεις αυτά τα πράγματα αν είσαι πραγματικά κληρικός. Δεν ξέρω αν είναι η υποκρισία μεγαλύτερο αμάρτημα απ’ την ομοφυλοφιλία πάντως η υποκρισία συνταιριάζεται με την ομοφυλοφιλία μέσα στην εκκλησία πάρα πολύ καλά. Είναι απογοητευτικό πως μπορεί κάποιος να θεωρεί ως φυσιολογική μια σχέση διαστροφής η οποία είναι πάντοτε ψυχοπαθολογικό φαινόμενο και από βιολογική άποψη μια παθολογική κατάσταση. Δυστυχώς στην εποχή μας τέτοια φαινόμενα διαστροφής παρουσιάζουν αναμφισβήτητη έξαρση και η έξαρση αυτή σύμφωνα με ερευνητές οφείλεται στην χαλάρωση και την αμαύρωση των ηθικών κριτηρίων. Δεύτερος λόγος είναι μία τάση αναζήτησης «απαγορευμένης» ηδονής, η οποία πάντοτε αποτελεί ελκυστική δύναμη. Δεν χρειάζεται βέβαια να παραθέσω τα εδάφια της Γραφής για την ομοφυλοφιλία τα οποία θα σου είναι γνωστά. Το λάθος σου είναι ότι υποστηρίζεις πως μπορεί να υπάρξει ομοφυλοφιλία μέσα την εκκλησία και μάλιστα οι ιερείς να είναι ομοφυλόφιλοι. Ε! Αυτό είναι ανήκουστο και στο κάτω-κάτω το ότι οι Αγγλικανοί και οι Προτεστάντες το δεχθήκανε όπως έχουν δεχθεί και άλλα διάφορα πράγματα για να είναι προσιτά τα μαγαζάκια τους στις ανάγκες της νέας τάξης δεν σημαίνει πως η ομοφυλοφιλία δεν θεωρείται αμάρτημα. Δεν τρέφω κανένα μίσος για τους ομοφυλόφιλους αλλά το να προσπαθούν να περάσουν την διαστροφή τους σαν κάτι το φυσιολογικό πραγματικά με εξοργίζει. Πάντως συμφωνώ σε πολλά πράγματα που λες για την ομοφυλοφιλία και την κατάσταση στην εκκλησία σήμερα. Πραγματικά στην εκκλησία παρατηρείται μια πούστικη θα έλεγα νοοτροπία από πολλούς ιερείς, χωρίς να είναι μάλιστα οι ίδιοι ομοφυλόφιλοι. Φυσικό είναι βέβαια αφού τους καταπιέζουν από τα εκκλησιαστικά σχολεία, γυμνάσια, λύκεια σχολές και εγώ δεν ξέρω τι άλλο…Παρέα μόνο με άντρες, θεωρώντας την γυναίκα κάτι το βδελυρό και τον έρωτα αμαρτία. Και φυσικά δεν καταδικάζεται ως αμαρτία ο έρωτας, αρκεί κάποιος να διαβάσει το ¨Άσμα Ασμάτων¨ για να ξεστραβωθεί και όχι αυτές τις μονόπλευρες αναφορές του Ρούσσου ο οποίος καλύτερα θα ήταν να είχε αφεθεί στα μαθηματικά του παρά να γράφει λίβελους εναντίον του χριστιανισμού. Όσο για το πάθος σου Αβέρκιε πρέπει να γνωρίζεις ορισμένα πράγματα, δεν ξέρω αν έχεις συναίσθηση της κατάστασης σου αλλά πρέπει να αποκτήσεις σύντομα.

«Κακούται δὲ ἡ ψυχὴ παρεκτρεπομένη τοῦ κατὰ φύσιν» (Ιωσήφ ο Βρυένιος)

Όπου υπάρχει ανορθολογισμός που έχει σχέση με πάθος, τότε το πάθος βαπτίζεται «απελευθέρωση» και έτσι το εμπόδιο του ανορθολογισμού ξεπερνιέται, μέχρι να χρειαστεί και πάλι να βγει σαν σπαθί από την θήκη, μόνον και μόνον όταν έχει να κάνει με ζητήματα που αφορούν τον Χριστιανισμό ή τα θαύματα. Μάλλον για αποχαλίνωση ομιλούν παρά για απελευθέρωση, αλλά ποιος να το παραδεχθεί; θα έπρεπε να χλευάζει κανείς τον ίδιο του τον εαυτό πολλές φορές την εβδομάδα για να έχει τα κότσια να παραδεχθεί ανοιχτά τέτοιες καταστάσεις.

Οι ομοφυλόφιλοι έχουν χάσει κάθε μπούσουλα. Όχι γιατί οι άλλοι άνθρωποι δεν έχουν πάθη αλλά γιατί το να έχει κανείς πάθη και να διαδηλώνει υπέρ αυτών, δεν τον φέρνει στην υπεροπτική θέση του να νομίζει πως απελευθερώνεται από δήθεν ταμπού ή ηθικολογίες, διότι ουσιαστικά δεν είναι θέμα ταμπού και ηθικής και μοντερικότητας - εξέλιξης του «σύγχρονου» ανθρώπου, όπως οι περισσότεροι αρέσκονται να διατυπώνουν σε συνεντεύξεις και σε γραπτά κείμενα για να αποφεύγουν τον σκόπελο, αλλά είναι θέμα άκρατου ανορθολογισμού γύρω από την χρήση του σώματος που επιφέρει την σκλαβιά σε αυτούς που τον εφαρμόζουν, και δεν είναι ότι καλύτερο για ένα έλλογο, υποτίθεται όν, όπως είναι ο άνθρωπος. Το να προσπαθεί κανείς να σατιρίζει την κατάστασή του και να είναι χαρούμενος επειδή μέσα του κυλάνε κάποιες ορμόνες ή μερικές φορές και εξωτερικές ουσίες (βλ. μέθη, ναρκωτικά) δεν σημαίνει τίποτα. Το χαμόγελο δεν σβήνει την ανορθολογική χρήση του σώματος όσο και να το επιθυμεί κανείς. Η εσωτερική διάθεση του ατόμου να νιώθει διαφορετικά από το σώμα που φέρει, δεν είναι δικαιολογία για την ανορθολογική χρήση του σώματος. Αυτό είναι γελοιότητα. Μπορεί το σώμα ενός ελέφαντα να γίνει το σώμα ενός πελαργού επειδή εσωτερικά ο ελέφαντας νιώθει πελαργός; Ασφαλώς όχι. Ούτε ο πρωκτός μπορεί να γίνει αιδοίο επειδή έτσι νιώθουν και νομίζουν μερικοί. Οι γάμοι μεταξύ ανδρών ή μεταξύ γυναικών είναι γάμοι μεταξύ ελέφαντα και πελαργού εις οικογένεια «ελεφάντων» ή οικογένεια «πελαργών». Τα δικαιώματα του ανθρώπου να παραλογίζεται υπάρχουν, όμως τα μουσικά ντεπούτα πελαργο-ελεφάντων δεν έχουν νόημα. Αποτελούν ασύστολη ύβρη στην λογική, «ευλογημένη» από τους κρατικούς μηχανισμούς, ύβρη που περνά και στα παιδιά που υιοθετούν αυτά τα ζευγάρια. Ο παραλογισμός μεταφυτεύεται εις τα μυαλά των τέκνων ως «κανονικότητα» και όλη η πτώση αυξάνει με γεωμετρική πρόοδο, εφόσον ο ένας «κοιμισμένος» επηρεάζει τον άλλο «κοιμισμένο» (Κατά Ματαθίον, Κεφ Ιε «13 ὁ δὲ ἀποκριθεὶς εἶπε· Πᾶσα φυτεία ἣν οὐκ ἐφύτευσεν ὁ πατήρ μου ὁ οὐράνιος ἐκριζωθήσεται. 14 ἄφετε αὐτούς· ὁδηγοί εἰσι τυφλοί τυφλῶν· τυφλὸς δὲ τυφλὸν ἐὰν ὁδηγῇ, ἀμφότεροι εἰς βόθυνον πεσοῦνται»).

Α΄ Προς ρωμαίους Κεφ. Α΄ «26 Διὰ τοῦτο παρέδωκεν αὐτοὺς ὁ Θεὸς εἰς πάθη ἀτιμίας. αἵ τε γὰρ θήλειαι αὐτῶν μετήλλαξαν τὴν φυσικὴν χρῆσιν εἰς τὴν παρὰ φύσιν, 27 ὁμοίως δὲ καὶ οἱ ἄρσενες ἀφέντες τὴν φυσικὴν χρῆσιν τῆς θηλείας ἐξεκαύθησαν ἐν τῇ ὀρέξει αὐτῶν εἰς ἀλλήλους, ἄρσενες ἐν ἄρσεσι τὴν ἀσχημοσύνην κατεργαζόμενοι καὶ τὴν ἀντιμισθίαν ἣν ἔδει τῆς πλάνης αὐτῶν ἐν ἑαυτοῖς ἀπολαμβάνοντες.»

Πάθη ατιμίας ορίζει το ευαγγέλιο, τόσο την παρά φύση συνουσία όσο και την ομοφυλοφιλία. Η απόληξη του πεπτικού συστήματος χρησιμοποιείται από ανόητους παθιασμένους, ως δήθεν όργανο αναπαραγωγής, τόσο από αρένες όσο και από θήλεα, όπως άλλωστε συμβαίνει όχι για την απόληξη αλλά και για την είσοδο του πρώτου.

Α΄ Προς ρωμαίους Κεφ. Στ΄ «9 ἢ οὐκ οἴδατε ὅτι ἄδικοι βασιλείαν Θεοῦ οὐ κληρονομήσουσι; μὴ πλανᾶσθε· οὔτε πόρνοι οὔτε εἰδωλολάτραι οὔτε μοιχοὶ οὔτε μαλακοὶ οὔτε ἀρσενοκοῖται 10 οὔτε πλεονέκται οὔτε κλέπται οὔτε μέθυσοι, οὐ λοίδοροι, οὐχ ἅρπαγες βασιλείαν Θεοῦ οὐ κληρονομήσουσι»

Ανώνυμος είπε...

Ορέστη από τις Σέρρες, αν λέω αν, έσπαγε ο διάολος το ποδάρι του και γεννιόσουνα ομοφυλόφιλος όπως εκατομμύρια συνάνθρωποί σου, θα έλεγες τις ίδιες γελοίες ηθικολογίες που λες τώρα ή θα σκεφτόσουνα σαν τον πατέρα Αβέρκιο; Δεν είμαι gay αλλά ποτέ δεν σκέφτηκα να στερήσω από αυτούς αυτό που επιτρέπω στον εαυτό μου. Να έχει ερωτικό σύντροφο. Το να επικαλείσαι τις μουρδολογίες των αραχνιασμένων και παλαιολιθικών ιερών κειμένων μιας κολασμένης εποχής όπου η ανθρωπότητα ζούσε στο σκοτάδι του φόβου και της αμάθειας μου προκαλεί ανατριχίλα. Η Παλαιά Διαθήκη και ο άρρωστος Παύλος, είναι για τα μπάζα.

Ανώνυμος είπε...

Ο Αβέρκιος απ’ τη στιγμή που θέλει να είναι χριστιανός πρέπει να παραδεχθεί ότι η ομοφυλοφιλία δεν είναι χαρακτηριστικό χριστιανικό και φυσικά χαρακτηριστικό ιερέως. Ίσα-ίσα είναι αντίθετο και καταδικάζεται απ’ τη χριστιανική ηθική ως αμαρτία. Δεν θα είχα κανένα πρόβλημα αν ήταν ένας απλός ομοφυλόφιλος απλά τώρα πέφτει σε αντίφαση. Μπορεί κάλλιστα να βγάλει τα ράσα και να ζήσει όπως θέλει αυτός ή ακόμα καλύτερα να σταματήσει να είναι ομοφυλόφιλος και να ζήσει σαν άγαμος κληρικός και άγαμος κληρικός είναι αυτός που ούτε με άντρες πάει ούτε με γυναίκες. Αλλά το θέμα δεν είναι τώρα για τον Αβέρκιο αλλά για μια γενικότερη κατάσταση στην εκκλησία. Πάντως και χριστιανός να μην ήμουν και πάλι θα ήμουν αντίθετος με την ομοφυλοφιλία. Πάντως «ανώνυμε» δεν νομίζω να υπάρχει μια σοβαρή επιστημονική εργασία η οποία αποδεικνύει απόλυτα ότι γεννιούνται άνθρωποι ομοφυλόφιλοι, ίσως υπάρχει ροπή αλλά όχι ότι από γεννησιμιού τους είναι έτσι. Μάλιστα υπάρχουν και θεωρίες για τη παθογόνο υπόθεση της ομοφυλοφιλίας. Απλά σε ορισμένους τους βολεύει να βλέπουν τα πράγματα εντελώς υποκειμενικά.

Ανώνυμος είπε...

Το τι είναι χριστιανικό χαρακτηριστικό Ορέστη το όρισε ο Χριστός. Αυτός πουθενά δεν μίλησε για ομοφυλοφιλία. Αντιχριστιανικά χαρακτηριστικά είναι η υποκρισία, το ψέμμα, ο πλούτος, η αρπαγή, η λαιμαργία, η επίδειξη, η αρχομανία, η αλαζονεία. Αυτά θα τα βρεις κατά Χριστόδουλου μεριά. Πολλοί ομοφυλόφιλοι γεννιούνται έτσι από τον θεό σου που είναι τόσο άδικος που κάνει πολλο΄θυς να γεννιούνται τυφλοί κουφοί κλπ. Κόψε τις γελοίες ηθικολογίες και κάνε λίγη κριτική στο θεό σου που τα χει κάνει θάλασσα. Αλλά θα τον φοβάσαι και κρατάς πισινή.

Unknown είπε...

ορέστη καρμεντινέ, γνωρίζεις πολλούς "άγαμους" που δε πάνε ούτε με γυναίκα ούτε με άνδρα; ζείς σε κάποια άλλη εποχή, φίλε μου, τότε που οι δήθεν άγαμοι μπορούσαν να ξεγελάνε το κοσμάκη ευκολότερα. προσωπικά, γνωρίζω κάτι άγαμους με τους οποίους έχω μάλιστα φιλικές σχέσεις. κάθε άλλο παρά "άγαμοι" είναι. το τί κάθεσαι τώρα εσύ και μας λες, δεν το καταλαβαίνω. μου φαίνεται πρέπει να γυρίσεις σελίδα. έμεινες λίγο πίσω.

Ανώνυμος είπε...

Μήπως έπρεπε να μιλήσει και για τα αυτονόητα ανώνυμε ; Αφού λέει ότι δεν ήρθε για να καταλύσει τον νόμο αλλά για να τον συμπληρώσει. Εγώ Μάνθο δεν λέω τι γίνεται στη πραγματικότητα αλλά τι πρέπει να γίνεται και πιο είναι το σωστό. Εννοείται πως οι περισσότεροι άγαμοι δυστυχώς μόνο άγαμοι δεν είναι και ίσως ο Αβέρκιος έχει και δίκιο για να μιλάει για ένα τόσο μεγάλο ποσοστό. Αλλά εδώ λέμε τι πρέπει να γίνεται, γιατί αυτοί οι άνθρωποι δίνουν και μια υπόσχεση στον Θεό που υποτίθεται ότι διακονούν. Άλλο όμως να πέφτει σε αμαρτία κάποιος και άλλο να εμπαίζει τον Θεό που πιστεύει, να βολεύεται πίσω απ’ το ράσο και τα γένια για να κάνει τα αίσχη του.

Ανώνυμος είπε...

Μάνθε, πάντως εγώ ξέρω τουλάχιστον 1 ιερέα ο οποίος δεν είναι, όλα αυτα που αναφέρεις.

Σίμος

Ανώνυμος είπε...

Εγώ θέλω να πώ 3 πράγματα:
1)''Ουκ ήλθων καταλείσαι τους νόμους ή τους προφήτας αλλά πληρώσαι'' σημαίνει: Δεν ήλθα να διαγράψω (δυαλίσω) του νόμους και τους προφήτες αλλά να τους ΕΚΠΛΗΡΏΣΩ.(ο Χριστός ήταν η απάντηση στην Παλαιοδιαθηκική Διδασκαλία (Διαβάστε και κανά Θεολογικό Βιβλίο μη αρκείστε στις βλακείς που τσαμπουνάνε κάποιοι αθεολόγητοι θεολόγοι).
2)Η Αγγλικανική Εκκλησία ΔΕΝ αποδέχεται την ομοφυλλοφιλία. Η Αγγλικανική Εκκλησία(Anglican Comunion),γενικά,είναι μία ενότητα εκκλησιών με κέντρο την εκκλησία της Αγγλίας,η Επισκοπική Εκκλησία (μέλος του Anglican Communion)είναι η εκκλησία της Αμερικής και εν μέρη (οχι καθολικά) αποδέχεται την ομοφυλλοφιλία.Μάλιστα το 2008 στο συμβούλιο των Αγγλικανικών Επισκοπών στο Lambeth δεν έχει επιτραπεί η συμμετοχή ενός Επισκοπιανού ή Επισκοπελιανού Episcopal επισκόπου ανοιχτά ομοφυλλόφιλου και έχει κληθεί σε απολογία...
3)"Ο Θεός Αγάπη εστί"(κατά Ιωάννη ευαγγέλιο)Ο Θεός είναι Αγάπη (όχι και αγάπη και δικαιωσύνη κλπ) όλα έχουν να κάνουν με τον Θεό ως Αγάπη. " Ο Χριστός έγινε υπό νόμων ίνα τους υπό νόμον εξαγωράσει"(Απ.Παύλος)δλδ με κέντρο αναφοράς την Αγάπη καί ΟΧΙ τον νόμο, τον νόμο τον ξεπέρασε.
Κάθετι που απορρέει από Αγάπη δεν είναι αμαρτία αφού Αγάπη είναι Θεός
όπως το sex σε σχέσεις συντρόφων Αγάπης (και όχι προσωπικής ευχαρίστησης) μεταξύ ετεροφύλλων δεν είναι αμαρτία έτσι και μεταξύ ομοφυλλοφίλων. Αμαρτία είναι καθετί που σε απομακρύνει από τον Θεό...!Το sex δεν είναι μόνο και αποκλειστικά για τεκνοποίηση (τότε μην κανεται sex αν δεν κάνεται παιδιά).Αν κάποιος κάνει sex και είναι ετεροφυλλόφιλος για να ικανοποιείσει μόνο και μόνο τις ορέξεις του δεν είναι αμαρτία αφου χρησιμοποιεί τον συνάνθρωπο σαν αντικείμενο ακόμη και μέσα στον γάμο;;;
Συγνώμη που δεν αναφέρω ακριβώς από που είναι τα εδάφια και είναι λίγο άσχημα διατυπωμένη η θέση μου δεν εχω την ευκαιρία αυτή την στιγμή (μπορείται να χρησιμοποιήσεται ταμείο Καινής Διαθήκης).
ΑΦΚ

anemos είπε...

o xristos orew poustares anom aloi ..
me afto pou exeze den epeze...:((((( erxete o keros koufales kai poutanes ieratio... stin omonia ksirisma thelete me flogistro:(((

ioannis vasilias kai antixristos apo ton pousti diko sas xristo.

Ανώνυμος είπε...

Δεν μου λες πάτερ, που ξεφτιλίζεις το όνομα πάτερ βέβαια, όταν αποφάσισες να ιερωθείς το μέγα αυτό υπούργημα όπως αναφέρει ο Ιωάννης Χρυσόστομος, σκέφτηκες άραγε τις 3 βασικές προϋποθέσεις του μοναχισμού ή έβγαλες δικές σου;
ΑΚΤΗΜΟΣΥΝΗ-ΠΑΡΘΕΝΙΑ-ΥΠΑΚΟΗ. Σου αρκεί το κύριε για προσφώνηση κατ’ οικονομία πάλι.

Κατ’ αρχήν δεν είμαι συντηρητικός, ούτε οργανωσιακός. Είμαι ένα μορφωμένο παιδί, με παιδεία από το σπίτι και το οφείλω στους γονείς μου. Εσύ δεν μας λες για τους γονείς σου. Τι σου δίδαξαν; Εργάζομαι στο δημόσιο και έχω στόχο την ιερωσύνη. Και το λέω με καμάρι αυτό, αλλά παράλληλα με ταπείνωση. Με καμάρι γιατί δεν έχω το κουσούρι το δικό σου και των άλλων.

Για το 2ο, δηλαδή την παρθενία, δημιούργησες φαίνεται δικούς σου κανόνες. Θα είπες "είμαι πούστης, έχω αυτό το ελλάτωμα βρε παιδί μου, αλλά θα κάνω τον αγώνα μου ενάντια στις διακρίσεις και θα ζητήσω και κανένα Κύριε Ελέησον" για να ξεγελάσω τη συνείδηση μου και να δημιουργήσω θρησκευτική συγκινησιακή κατάσταση αφού θα λέω ο Θεός ήρθε για τον αμαρτωλό". Ναι κύριε Αβέρκιε. Αυτό το ξέρεις και εσύ και οι άλλοι οι πούστηδες που γέμισαν τις Μητροπόλεις και θέλουν να έχουν Μητροπολίτη πούστη, Πρωτοσύγκελλο πούστη, διάκους πούστηδες, ιερείς πούστηδες και ΄πνευματικοπαίδια πουστράκια που τους υπόσχονται χρήματα, χρήματα, χρήματα. Μόνο που με τα χρήματα αυτά αγοράζεις σίγουρα οποιαδήποτε αισθησιακή απόλαυση, αλλά δεν σε βοηθούν από την άλλη να ανυψώσεις ψηλά την ψυχή σου να φτάνει ολοένα και πιο κοντά στο Θεό.

Αφού κόπτεσαι τόσο πολύ για τα ανθρώπινα δικαιώματα κ. Αβέρκιε γιατί κρύβεσαι και δεν διεκδικείς την ισότητα και αναγνώριση των πούστηδων ιερέων ανοικτά; Γιατί δεν βγαίνεις να πεις έστω στο Internet ποιος είσαι, τι επιδιώκεις και για ποιον σκοπό; Να ξέρεις πως κ. Αβέρκιε, οι μεγάλοι επαναστάτες, όπως οι Άγιοι της Πίστεως μας, όπως οι Αρχαίοι μας πρόγονοι, όπως ο Τσε, όπως ο Μαντέλα, ΒΓΗΚΑΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΡΥΣΑΝ ΚΑΤΑΜΑΤΑ ΤΗ ΖΩΗ, ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣΑΝ ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΣΑΝ ΤΙΣ ΜΑΧΕΣ. Άσχετα από το αποτέλεσμα, οι επαναστάτες που χρησιμοποιούν το όνομα του λαού για τα δικαιώματα, βγαίνουν ενώπιον του λαού και λένε «Εδώ είμαι, αυτός είμαι, αυτό διεκδικώ».

κ. Αβέρκιε ευτυχώς τα χρόνια που ζούμε, όλα αποκαλύπτονται. Βλέπεις είναι ένα από τα θαυμάσια επιτεύγματα της τεχνολογίας. Και ποιος δεν ξέρει ποιος είναι πούστης, ποιος πούστης σαν κι εσένα πλησίασε κάποιο όμορφο παιδάκι, ποιος πούστης Δεσπότης έχει γεμίσει την αυλή του με πούστηδες ιερείς και παιδαρέλια κ.τ.λ. Αλλοίμονο όμως εάν τραυματίσετε την ψυχή ενός αθώου παιδιού. Θα σε χτυπάμε ανελέητα κακομοίρη μου. Και θα σας βγάλουμε στην πλατεία της πόλης και δημόσια θα υποστείτε την επίγεια δικαιοσύνη. Και στη συνέχεια θα στερηθείτε της ελευθερίας που έχετε, αφού πίσω από τα κάγκελα της φυλακής οι συγκάτοικοι σας στα κελιά θα σας γδάρουν κυριολεκτικά.

Αν έχεις κ. Αβέρκιε την επιθυμία να πας με άντρα, πήγαινε. Πέτα όμως το ράσο. Αν πάλι δεν το κάνεις, μην την πέσεις σε κανένα παιδάκι, γιατί η οργή του λαού θα πέσει πάνω σου. Όταν διεκδικείς δικαιώματα και αναγνώριση των πούστηδων ιερέων, να γνωρίζεις ότι και οι υπόλοιποι αξιότιμοι που δυστυχώς διώκονται αυτοί αντί για εσάς, έχουν τα ίδια δικαιώματα. Δεν μπορείς εσύ κ. Αβέρκιε που έχεις το σχήμα, να ζητάς αναγνώριση των συναδέλφων σου πούστηδων. Κάνετε την αδελφότητα σας και πάτε να ζήσετε στην Ολλανδία, να το χαίρεστε και με μεγαλύτερη άνεση.

Λοιπόν δεν θα ασχοληθώ άλλο μαζί σου. Κάνεις την αρρώστια σου αίτημα δεδομένου δικαιώματος. Αν έτσι συνέβαινε με κάθε αρρώστια, θα είχαμε πεθάνει όλοι. Αλλά ευτυχώς ο Θεός δεν αρνήθηκε τον Παράδεισο από τον άνθρωπο. Του δίνει τη δυνατότητα να πετύχει το καθ’ ομοίωση. Δύο πράγματα έχεις να πράξεις. 1) Ή να πετάξεις τα ράσα και να επιδωθείς στις ανωμαλίες σου (να έχεις και ένα ελαφρυντικό κ. Αβέρκιε σαν λαϊκός τουλάχιστον), 2) Ή να μετανοήσεις και να στηθεί πανηγύρι στον Ουρανό. Στη ζωή όποιον δρόμο κι αν ακολουθήσεις, θα υποστείς και τις ανάλογες συνέπειες. Αν ακολουθήσεις το δρόμο της αρετής, θα ζεις με ελλατώματα μεν αλλά με την προοπτική της μετάνοιας και σωτηρίας. Αν ακολουθήσεις το δρόμο της κακίας, θα κυλιέσαι σαν το γουρούνι μέσα στη λάσπη της ανηθικότητας και θα ταυτοποιήσεις την ανήθικη ζωή σου με την ψευδαίσθηση ότι ζεις χριστιανικά. Και αυτό είναι αρρώστια.

Εύχομαι να μετανοήσεις, αν πάλι όχι τότε ο κάθε ένας μας θα λογοδοτήσει στον Κύριο. Και εύχομαι εκείνη τη στιγμή να μας δεχτεί στη Βασιλεία που έχει ετοιμάσει για τους ανθρώπους.

Ανώνυμος είπε...

skino8etimeni apo tou dimosiografous evraious......kai oxi apo ton averkio....fantasma ton poustaron tou talmoud..

ston isaggelea olo to post sas meletate...kai .....erxerte i imera sas..
Πρωτοσέλιδο >>> Kείμενα >>> GLBT >>> π. Αβέρκιος Εκκλησιάρχης
dimitrisangelidis.com

[Μπορείτε να αλλάξετε το μέγεθος της γραμματοσειράς στην απεικόνιση και εκτύπωση της σελίδας από το μενού του browser (view > text size)]

Π. ΑΒΕΡΚΙΟΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΡΧΗΣ
"Χωρίς τους ομοφυλόφιλους κληρικούς και πιστούς, πώς θα επιβίωνε η Εκκλησία;"
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
ΕΨΙΛΟΝ > 10 IΟΥΝΙΟΥ 2007
του Δημήτρη Αγγελίδη

Λέει πως είναι άγαμος κληρικός στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Μέσω του μπλογκ του "Κληρικοί Αδελφοποιημένοι" έχει αναστατώσει πιστούς και ιερωμένους. Ο πατέρας Αβέρκιος Εκκλησιάρχης θέλει ν' ανοίξει η συζήτηση για τις σχέσεις της Εκκλησίας με την ομοφυλοφιλία, για τις κορώνες περί "κουσουριού", και για τα προβλήματα των ομοφυλόφιλων κληρικών, που, όπως λέει, αποτελούν το 90 τοις εκατό των άγαμων κληρικών και ιεραρχών.

Πολλοί αναρωτήθηκαν ποιος βρίσκεται πίσω από το ψευδώνυμο «πατέρας Αβέρκιος Εκκλησιάρχης», όπως είναι γνωστός ο δημιουργός του ιστολογίου «Κληρικοί Αδελφοποιημένοι» (www.adelfopoiemenoi.blogspot.com) που έχει αναστατώσει πιστούς και ιερωμένους μιλώντας ανοιχτά για τις σχέσεις της Εκκλησίας με την ομοφυλοφιλία.

Είπαν ότι κινείται στον στενό κύκλο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ότι έχει προσωπικές φιλοδοξίες, ότι εκδικείται που δεν τον έκαναν δεσπότη. Τα μόνα στοιχεία που δηλώνει ο ίδιος είναι πως είναι άγαμος κληρικός στο χώρο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ηλικίας σαράντα και πλέον, κι ότι πάνω από τη μισή ζωή του την έχει περάσει στην υπηρεσία της Εκκλησίας.

Δεν θέλησε να συναντηθούμε, ούτε να επικοινωνήσουμε τηλεφωνικά. Προτίμησε τις γραπτές ερωταπαντήσεις - για ευνόητους, είπε, λόγους.

Οποιος κι αν βρίσκεται πίσω από το ψευδώνυμο, ο πατέρας Αβέρκιος Εκκλησιάρχης θέλει ν’ ανοίξει τη συζήτηση για τις σχέσεις της Εκκλησίας με την ομοφυλοφιλία, για τις κορώνες περί κουσουριού, και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ομοφυλόφιλοι κληρικοί, που αποτελούν το 90%, όπως λέει, των άγαμων κληρικών και ιεραρχών.
Δεν έχουμε συνηθίσει ιερωμένους να μιλούν δημοσίως για την ομοφυλοφιλία κληρικών και λαϊκών χωρίς να ρίχνουν το λίθο του αναθέματος.

Ναι, διότι ο δημόσιος προβληματισμός και διάλογος προϋποθέτουν ωριμότητα και ρεαλισμό, που λείπουν σήμερα από τους πιστούς μας και ακόμη περισσότερο από την ηγετική τάξη της Εκκλησίας.

Αναφέρετε στο μπλογκ ότι οι ομοφυλόφιλοι μεταξύ των άγαμων κληρικών, και μάλιστα στα υψηλόβαθμα κλιμάκια, ξεπερνούν το 90%. Ακούγεται υπερβολικό το ποσοστό.

Για όσους γνωρίζουν την κατάσταση από μέσα, το ποσοστό αυτό θεωρείται δεδομένο. Δεν δημιουργεί εντύπωση και δεν θεωρείται καθόλου υπερβολικό. Πρέπει , όμως, να έχει κανείς υπόψη ότι για τους γνωστούς λόγους κανείς δεν δηλώνει ομοφυλόφιλος, πολλοί μάλιστα προσπαθούν να εμφανιστούν δυναμικοί ετεροφυλόφιλοι. Ωστόσο μέσα στους κόλπους του άγαμου κλήρου δεν κρατούνται μυστικά αυτού του είδους.

Αν είναι έτσι, τότε γιατί η Εκκλησία ξιφουλκεί τόσο συχνά και με τέτοια ένταση κατά της ομοφυλοφιλίας;

Περισσότερο για κοινωνικούς λόγους παρά για εκκλησιαστικούς. Έτσι, η ίδια η εκκλησιαστική ηγεσία, που στην πράξη καθόλου δεν εναντιώνεται στην ομοφυλοφιλία στον Κλήρο, θα’λεγα μάλιστα το αντίθετο, κυρίως για κοινωνικούς λόγους δεν τολμά να θίξει το θέμα των ομοφυλόφιλων κληρικών και μάλιστα εμφανίζεται δημόσια ως επιτιμητής της ομοφυλοφιλίας. Μήπως το ίδιο δεν συμβαίνει και με τους πολιτικούς;

Είναι, λέτε, θέμα κοινωνικής προκατάληψης;

Ναι, όπως και θέμα εκκλησιαστικής νοοτροπίας και πολιτικής. Αν οι κοινωνικές συνθήκες στην Ελλάδα ευνοήσουν κάποτε το κίνημα των ομοφυλόφιλων, τότε και το πολιτικόφρον εκκλησιαστικό κατεστημένο θα αλλάξει αμέσως στάση παραμερίζοντας τις όποιες ξεπερασμένες ηθικολογίες.

Πού στηρίζετε αυτή την εκτίμηση;

Το εκκλησιαστικό κατεστημένο ενδιαφέρεται πώς να κρατήσει την εξουσία, κάνει πολιτική, εκκλησιαστική πολιτική. Τους κανόνες τους δημιουργεί ή τους καταργεί ή τους αφήνει να ατονήσουν ανάλογα με την πολιτική της στιγμής. Η ίδια τακτική ακολουθείται ακόμη πιο πιστά όταν πρόκειται για θέματα ερμηνείας της Αγίας Γραφής ή της Ιεράς Παράδοσης.

Για παράδειγμα;

Δείτε την ακτημοσύνη των μοναχών και των άγαμων κληρικών. Πόσοι είναι πραγματικά ακτήμονες; Πόσοι έχουν παραχωρήσει ό,τι έχουν και δεν έχουν στη μονή της μετανοίας τους, όπως επιτάσσουν οι Κανόνες της Εκκλησίας; Όλοι οι άγαμοι, εκτός ελαχίστων περιπτώσεων που υποθέτω ότι θα υπάρχουν, αν και προσωπικά δεν γνωρίζω καμία, έχουν ακίνητη περιουσία, ένα ή περισσότερα διαμερίσματα, και αρκετές καταθέσεις σε τοπικές και ξένες τράπεζες.

Κάποιοι σας αντιτάσσουν την προϋπόθεση της παρθενίας των άγαμων κληρικών. Ένας άγαμος κληρικός, λένε, δεν επιτρέπεται να έχει σεξουαλικές σχέσεις, είτε ομόφυλες είτε ετερόφυλες.

Ούτε αυτή η πρακτική εφαρμόζεται σήμερα, και μάλιστα αποδεικνύεται όλο και περισσότερο ανεφάρμοστη.

Θα προτείνατε να αναθεωρηθεί;

Είμαι υπέρ της κατάργησής της. Μήπως δεν έχει καταργηθεί ολότελα στην πράξη η παρθενία ως προϋπόθεση του γάμου; Δεν είδα κανέναν να θρηνεί και να κτυπιέται για τη κατάργηση αυτή.
Μπορεί ένα μπλογκ να ανατρέψει τις κρατούσες αντιλήψεις σε ένα θέμα που θεωρείται ταμπού;

Το μπλογκ πρέπει να θεωρηθεί ως μια προσπάθεια συνεισφοράς στην αλλαγή μιας κατεστημένης νοοτροπίας. Δεν θα φέρει την αλλαγή, για νά’μαστε ρεαλιστές. Είναι όμως ένα βήμα προς μια νέα κατεύθυνση, την ανοικτή συζήτηση του επίμαχου θέματος της ομοφυλοφιλίας στον Κλήρο. Δημιουργήθηκε από την ανάγκη ν’ αρχίσει επιτέλους ένας διάλογος που έπρεπε να είχε αρχίσει πριν δεκαετίες.

Τι θα απαντούσατε σε όσους πιθανόν σας αμφισβητήσουν την ιδιότητα του κληρικού;

Είναι ελεύθεροι να πιστεύουν ό,τι είναι σε θέση να τους υπαγορεύσει ο νους τους. Από τα λίγα που έγραψα στο μπλογκ, απ' το λεξιλόγιο και το όλο ύφος, θα έπρεπε με σχετική ευκολία να διακρίνουν αν πρόκειται για τα γραφόμενα κληρικού ή λαϊκού. Θα ήθελαν, υποθέτω, να τους προσκομίσω το χειροτονητήριό μου, αλλά αδυνατώ να τους κάνω αυτή τη χάρη.

Σχεδιάζετε να μεταφέρετε την πρωτοβουλία εκτός Ίντερνετ;

Σ’ αυτό το αρχικό στάδιο, όχι. Το Ίντερνετ προσφέρει την προστασία της απαιτούμενης ανωνυμίας ώστε να συνεχιστεί και να ριζώσει η προσπάθειά μας. Κάθε άλλη πρωτοβουλία κρίνεται πρόωρη και επικίνδυνη. Βλέπετε, η ηγεσία της Εκκλησίας αρνείται να στρέψει το βλέμμα γύρω της και επιμένει πως πρόβλημα ομοφυλόφιλων κληρικών δεν υφίσταται. Παραβλέπει βέβαια ότι με το να αρνείται το αίτημα για συζήτηση, το πρόβλημα γίνεται όλο και μεγαλύτερο.

Πώς ζει σήμερα ένας ομοφυλόφιλος κληρικός;

Μην έχοντας επίσημη κάλυψη από το κατεστημένο της Εκκλησίας, βιώνει καθημερινά έντονη αβεβαιότητα, αισθάνεται ξεκρέμαστος και απροστάτευτος. Είναι αναγκασμένος να κρύβεται διαρκώς, να υποκρίνεται και να εμφανίζεται πολλές φορές ακόμη και κατήγορος των ομοφυλόφιλων. Έτσι, κάτω από το βάρος των εκκλησιαστικών και κοινωνικών πιέσεων, αναπτύσσει μια ιδιαίτερη ψυχολογία που έχει εμφανείς επιπτώσεις στην ομαλή και φυσιολογική εξάσκηση του λειτουργήματός του.

Ανεξαρτήτως των πιέσεων, μπορεί ένας άγαμος κληρικός ή ιεράρχης να εκπληρώνει σωστά τα καθήκοντά του αν έχει σεξουαλική ζωή;

Ασφαλώς και μπορεί. Η σεξουαλικότητα, είτε ομοφυλοφιλικής είτε ετεροφυλοφιλικής τάσης, δεν υπήρξε ποτέ πρόβλημα για την άρτια εκπλήρωση καθηκόντων εκ μέρους υψηλόβαθμου ή χαμηλόβαθμου κληρικού. Υπάρχουν εκατοντάδες παραδείγματα.

Πώς εξηγείτε την τόσο μεγάλη συγκέντρωση ομοφυλόφιλων στον Κλήρο;

Οι λόγοι είναι πολλοί. Γενικά, ο χώρος του άγαμου Κλήρου προσφέρεται ως καταφύγιο για κάθε ομοφυλόφιλο. Είναι χώρος που παρέχει κοινωνική κάλυψη, οικονομική άνεση και αξιοπρεπή επαγγελματική θέση.

Αυτοί οι λόγοι είναι κοσμικού χαρακτήρα. Θα έπρεπε να αποτελούν κριτήριο για να γίνει κάποιος κληρικός;

Δεν θα έπρεπε να είναι έτσι τα πράγματα, αλλά δυστυχώς είναι. Κριτήριο για την ένταξη στον Κλήρο θα έπρεπε να ήταν ο κατά Χριστόν ζήλος και η κατάλληλη πνευματική προετοιμασία του υποψήφιου κληρικού. Ας μην παραβλέπουμε, πάντως, ότι η ένταξη ομοφυλόφιλων στον Κλήρο ευνοείται και από την εκκλησιαστική ηγεσία, υπό τον όρο να μην δημοσιοποιείται, διαφορετικά δεν θα υπήρχαν τόσοι ομοφυλόφιλοι κληρικοί σήμερα.

Υπάρχει δηλαδή απόσταση λόγων και έργων στην ηγεσία της Εκκλησίας;

Ασφαλώς και υπάρχει. Αν δεν υπήρχε, δεν θα είχαμε σήμερα πρόβλημα. Ενωμένοι θα αντιμετωπίζαμε την απαρχαιωμένη κοινωνική νοοτροπία κατά τον πιο αποτελεσματικό τρόπο. Ενώ τώρα ο καθείς δημοσίως καταδικάζει την ομοφυλοφιλία, αλλά στην πράξη…

Η Εκκλησία λέει πάντως ότι καταδικάζει την ομοφυλοφιλία ως αμάρτημα, αλλά αγκαλιάζει τους ομοφυλόφιλους.

Η κατεστημένη διδασκαλία της Εκκλησίας χαρακτηρίζει την ομοφυλοφιλία σοβαρό «αμάρτημα». Συνεπώς η Εκκλησία αγκαλιάζει τους κατ’αυτήν αμαρτωλούς ομοφυλόφιλους με σκοπό να τους οδηγήσει στη μετάνοια και να τους «κόψει το κακό κουσούρι», όπως λέει. Στην προσπάθεια αυτή, το εκκλησιαστικό κατεστημένο δημιουργεί διάφορες απαγορευτικές αντι-ομοφυλοφιλικές διατάξεις, καλλιεργώντας έτσι ένα άδικο καθεστώς διακρίσεων εναντίον των ίδιων των ομοφυλόφιλων.

Εσείς τι σκέφτεστε όταν ακούτε τον Αρχιεπίσκοπο να χαρακτηρίζει την ομοφυλοφιλία «κουσούρι»;

Σκέφτομαι συνήθως διάσημους ειδικούς που επιμένουν πως «η εμπειρική παρατήρηση και οι επιστημονικές νόρμες στηρίζουν ότι η ομοφυλοφιλία είναι φυσιολογική και δεν έχει κανένα χαρακτηριστικό ψυχοπαθολογικής συμπεριφοράς».

Ο αρχιεπίσκοπος αναφέρεται συχνά στην ομοφυλοφιλία ως ένδειξη «παρακμής» και «αποχριστιανισμού» της ελληνικής κοινωνίας. Εσείς τι λέτε;

Το αντίθετο θα υποστήριζα. Τα κινήματα για αναγνώριση των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων είναι ένδειξη βαθειάς ανθρωπιάς και προχωρημένου πολιτισμού μιας κοινωνίας. Ούτε καταλαβαίνω τι σχέση έχει ο αποχριστιανισμός της ελληνικής κοινωνίας μας με την ομοφυλοφιλία. Οι ομοφυλόφιλοι δεν είναι μήπως χριστιανοί, και μάλιστα ευσεβέστατοι ως επί το πλείστον;

Ποια ρήση από τις Γραφές θα απευθύνατε στην εκκλησιαστική ηγεσία;

«Ο ούν διδάσκων έτερον, σεαυτόν ου διδάσκεις;» (Προς Ρωμαίους 2, 21)
Στο μπλογκ μιλάτε για την ακολουθία της αδελφοποιήσεως μεταξύ πιστών ή κληρικών, η οποία καταργήθηκε. Τι ήταν η αδελφοποίηση;

Παραμένει αίνιγμα μέχρι σήμερα. Η σημερινή κατεστημένη εκκλησιαστική άποψη θέλει την αδελφοποίηση μια παλιά εκκλησιαστική πράξη με την οποία ευλογούνταν οι σχέσεις μεταξύ ανθρώπων, προκειμένου να ενισχυθούν περισσότερο σε αδελφική βάση. Η άποψη αυτή παρουσιάζει πολλά κενά. Το βέβαιο είναι πως η αδελφοποίηση είναι αρχαιότατη πράξη της Εκκλησίας, που πέρασε από ποικίλα στάδια εξέλιξης, προφανώς ανάλογα με τις κοινωνικές αντιλήψεις κάθε εποχής και περιοχής, για να καταλήξει σε κάποια μορφή περίπου όμοια μ’ αυτή της κατεστημένης εκκλησιαστικής άποψης.

Αφορούσε στην πράξη και σεξουαλικές σχέσεις;

Υπάρχουν θετικές ενδείξεις προς αυτή την κατεύθυνση. Πρέπει να σημειωθεί μια επιστολή του Κλήμεντος Αλεξανδρείας που βρέθηκε από τον καθηγητή Μόρτον Σμιθ του πανεπιστήμιου του Yale στο μοναστήρι του Αγίου Σάββα στην Παλαιστίνη. Στην επιστολή περιγράφεται η τελετή της κατήχησης των αδελφοποιημένων ομάδων νέων, μια τελετή καθόλου, θα έλεγα, παραδοσιακή.

Γιατί καταργήθηκε;

Παραμένει άγνωστο το γιατί, όπως και το πότε. Για πρώτη φορά καταργήθηκε στη βυζαντινή εποχή, αλλά φαίνεται πως η επίσημη κατάργηση δεν εφαρμόστηκε στην πράξη, διότι αιώνες αργότερα η Εκκλησία της Ελλάδος την κατάργησε για δεύτερη φορά, γύρω στο 1850. Είναι η μοναδική περίπτωση εκκλησιαστικής λειτουργικής πράξης που καταργείται, επαναφέρεται και επανακαταργείται. Αυτό δημιουργεί δικαιολογημένες υποψίες. Όλα δείχνουν πως εξωτερικοί λόγοι, όχι εκκλησιαστικοί ή δογματικοί, προσδιόρισαν τελικά την πορεία της.

Πώς θα περιγράφατε με μια φράση την κατ’εσάς ιδανική Εκκλησία;

Ως χώρο συνάντησης και αγαπητικής συνύπαρξης όλων των πιστευόντων εις Χριστόν ανεξάρτητα από την κοινωνική ή άλλη προέλευση και τάση τους. Οι διακρίσεις και τα μισαλλόδοξα κηρύγματα δεν έχουν καμία σχέση με το χριστιανικό μήνυμα της αγάπης, που θέλει την Εκκλησία να αγκαλιάζει τους πάντες χωρίς εξαίρεση και χωρίς διακρίσεις.

Τι θα απαντούσατε σε όσους λένε πως όποιος δεν είναι διατεθειμένος να ακολουθήσει τις ισχύουσες επιταγές της Εκκλησίας δεν πρέπει να γίνεται κληρικός;

Οι επιταγές είναι έργα ανθρώπων, δεν είναι Ευαγγέλιο. Ο Χριστός των Ευαγγελίων, ενώ στράφηκε και επιτίμησε πολλές κατηγορίες ανθρώπων, ουδέποτε καταδίκασε την ομοφυλοφιλία. Δεν υπήρχαν άραγε ομοφυλόφιλοι την εποχή εκείνη;

Τι θα λέγατε σε όσους ζητούν να τεθούν εκτός Εκκλησίας όλοι οι ομοφυλόφιλοι, ανεξαρτήτως της θέσης τους στην ιεραρχία;

Δεν είναι ρεαλιστικό το σενάριο. Ομοφυλόφιλοι ιεράρχες, ιερείς, πιστοί και μοναχοί υπήρχαν πάντοτε στην Εκκλησία και τα μοναστήρια κάθε εποχής. Χωρίς αυτούς, που ήταν και είναι λεγεώνες, πώς θα επιβίωνε η Εκκλησία όπως τη γνωρίζουμε σήμερα;

Χρησιμοποιείται, αλήθεια, η ομοφυλοφιλία ως μέσο εκβιασμών εντός της Εκκλησίας;

Χρειάζεται απάντηση; Όταν πρόκειται να ξεπαστρευτεί κάποιος, όλα τα μέσα είναι επιτρεπτά. Τις περισσότερες φορές ομοφυλόφιλοι κατηγορούν ομοφυλόφιλους επί ομοφυλοφιλία. Αυτά είναι συνηθισμένα φαινόμενα στο χώρο της εκκλησιαστικής διοίκησης.

Εσείς πώς θα αντιμετωπίζατε κάποιον που στο μυστήριο της εξομολόγησης σας λέει ότι είναι ομοφυλόφιλος;

Θα του μιλούσα όπως μιλώ σε κάθε άλλο πιστό που έχει κάποιο πρόβλημα με τη σεξουαλικότητα του, ξεπερνώντας το απατηλό δίλημμα ετεροφυλοφιλία-ομοφυλοφιλία.

Και τι θα συμβουλεύατε κάποιον νεαρό ομοφυλόφιλο που σας λέει ότι θέλει να γίνει κληρικός;

Να προχωρήσει στην εκπλήρωση του στόχου του αγνοώντας τις αντιφατικές ηθικιστικές διδασκαλίες του εκκλησιαστικού κατεστημένου, αλλά γνωρίζοντας συγχρόνως ότι η ζωή του, αν πιστεύει, θα είναι ένα διαρκές προσωπικό δράμα και μόνο στην πίστη του θα βρει αποκούμπι.
Σελίδα εκτύπωσης


Αναζήτηση Σελίδα εκτύπωσης

ΣύνδεσμοιΚληρικοί Αδλεφοποιημένοι

dimitrisangelidis.com
Πρωτοσέλιδο - Κείμενα - Ανταποκρίσεις - GLBT - Βιογραφικό - Σύνδεσμοι - Επικοινωνία - English
Δημιουργία site / copyright: Δημήτρης Αγγελίδης - e-mail: contact@dimitrisangelidis.com
Στοιχεία των κειμένων και ανταποκρίσεων μπορεί να διαφέρουν
από αυτά που δημοσιεύτηκαν ή μεταδόθηκαν στα αναγραφόμενα ΜΜΕ.

Ανώνυμος είπε...

Η ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ ΤΟ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΟΤΙ ΟΙ ΠΟΡΝΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΙΝΑΙΔΟΙ ΔΕΝ ΘΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΤΩΝ ΟΥΡΑΝΩΝ ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΑΒΑΣΕΙ;;;
ΑΣ ΜΕΤΑΝΟΗΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΚΛΗΡΟΣ ΚΑΙ ΛΑΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΤΑΝΤΗΜΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Ο ΚΙΝΑΙΔΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙΣΦΡΗΣΕΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΤΩΝ ΙΕΡΕΩΝ...
ΑΣ ΜΕΤΑΣΤΡΑΦΕΙ Η ΚΑΡΔΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΣ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΑΡΤΙΑ ΜΕ ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΚΑΙ ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ ΩΣΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΧΑΡΗ ΤΟΥ Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΜΑΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕΙ ΑΠΟ ΠΑΘΗ ΚΑΙ ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΓΕΥΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΙΜΩΡΙΑ ΠΟΥ ΓΕΥΤΗΚΑΝ ΤΑ ΣΟΔΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΓΟΜΟΡΡΑ ΑΛΛΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΑΡΤΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΧΑΡΗ ΤΟΥ

Ανώνυμος είπε...

hi every person,

I identified adelfopoiemenoi.blogspot.com after previous months and I'm very excited much to commence participating. I are basically lurking for the last month but figured I would be joining and sign up.

I am from Spain so please forgave my speaking english[url=http://learnnewthingsli.info/
.[/url][url=http://foceleberitygossip.info/
.[/url][url=http://plbehindthescenes.info/forum
.[/url]

Ανώνυμος είπε...

hi every person,

I identified adelfopoiemenoi.blogspot.com after previous months and I'm very excited much to commence participating. I are basically lurking for the last month but figured I would be joining and sign up.

I am from Spain so please forgave my speaking english[url=http://trendytopicsnd.info/].[/url][url=http://cotrendytopics.info/forum].[/url][url=http://docoolnewideas.info/forum].[/url]

o βασιλιάς του δάσους είπε...

ioannis-o eksomologitis. είπε...
o xristos orew poustares anom aloi ..
me afto pou exeze den epeze...:((((( erxete o keros koufales kai poutanes ieratio... stin omonia ksirisma thelete me flogistro:(((

ioannis vasilias kai antixristos apo ton pousti diko sas xristo..........
****

όποιος Ιησού Χριστό βαπτίσθικε,,, Ένα με τον Χριστό ενδύθηκε,....και το ελάχιστο που ποιήτε στον αδελφό σας ..Τούτο το κάνετε εις εμένα είπε ο Κύριος και Ιησούς Χριστός, ότι και να κάνετε, ας το κάνετε, μα ορθόδοξοι ιερείς δεν είσθε, αν σας μίλησα χ ιδέα, εγώ τα έλεγα, αλά εσείς τα κάνετε αυτά που σας δίχνω στην ελλάδα...μα και στον θεό που μας βλέπει, μετανοείτε !

Ανώνυμος είπε...

Thank you, I’ve been seeking for facts about this subject for ages and yours is the best I have located so far.

[url=http://mako.caafrica.com/]payday uk[/url]

payday loans

Ανώνυμος είπε...

I am just only tanning as soon as a [url=http://www.bocachicaplaya.com/hogansitoufficiale.htm]scarpe Hogan outlet[/url]
week because I am aware of [url=http://www.bocachicaplaya.com/hogansitoufficiale.htm]scarpe Hogan[/url]
the harms of [url=http://www.bocachicaplaya.com/hogansitoufficiale.htm]Hogan Sito Ufficiale[/url]
tanning beds. I prefer a [url=http://www.bocachicaplaya.com/hogansitoufficiale.htm]scarpe Hogan[/url]
indoor tanning lotion with bronzer for tanning. Do you find it okay to utilize my tanning bed lotion for a [url=http://www.bocachicaplaya.com/hogansitoufficiale.htm]Hogan scarpe[/url]
sunless tanning lotion on the days I cannot tan around the tanning bed?.
Have got all all the ingredients around that you will need, when you begin. Don't substitute with lower quality manufacturers whether it doesn't say it is possible to or perhaps you haven't already used it which includes a [url=http://www.bocachicaplaya.com/hogansitoufficiale.htm]Hogan Sito Ufficiale[/url]
substitute and know how it will taste and switch out. While we're on that subject, seems like for the [url=http://www.bocachicaplaya.com/hogansitoufficiale.htm]scarpe Hogan outlet[/url]
really wedding day you may want to here is another [url=http://www.bocachicaplaya.com/hogansitoufficiale.htm]scarpe Hogan outlet[/url]
dry run anyway.

Ανώνυμος είπε...

It is actually a nice and helpful piece of information. I'm satisfied that you simply shared this useful information with us. Please keep us informed like this. Thank you for sharing.

Feel free to surf to my weblog; cellulite treatment